Tuesday, March 13, 2012

ΦΟΡΚΥΝΑΣ - "παραμύθι χωρίς όνομα" - Η παράσταση της Κυριακής 11-Μαρτίου-2012 - β μέρος.

LOCATION: CULTURAL CENTER OF ITHAKI - MORFOTIKON KENTRO ITHAKIS
TIME: SUNDAY 11-MARCH-2012
SONG: "Μανούλα μου" Μάνος Χατζιδάκις - Λάκης Παππάς

΄

           ΄΄Κόκκινη κλωστή δεμένη,στην ανέμη τυλιγμένη,
              δώσε κλώτσο να γυρίσει,παραμύθι ν’αρχινήσει.΄΄

Το ‘Παραμύθι χωρίς ‘Ονομα’,παίχτηκε πρώτη φορά,το 1959.Από τότε,53 χρόνια μετά,φαίνεται σαν να γράφτηκε για να παιχτεί σήμερα.Και θα παίζεται με επιτυχία,κάθε φορά που ο τόπος αυτός θα βρίσκεται σε δεινή θέση εξαιτίας των κοινωνικών και πολιτικών δρωμένων.Είναι απίστευτο το δέσιμο των εποχών της πολιτικής ιστορίας μας.Το 1910 όταν η Π.Δέλτα έγραψε  το ‘Παραμύθι χωρίς όνομα’,η Ελλάδα πάλευε να ορθοποδίσει απ’την κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος του 1897.Εκατόν δύο χρόνια μετά,η χώρα μας,είναι στα πρόθυρα να χαθεί και πάλι,αλλά και έτοιμη να σωθεί,γι’άλλη μια φορά.Τα πρόσωπα της ιστορίας(του βασιλείου που καταρρέει απ΄την κακή διαχείρηση των βασιλιάδων και την αδιαφορία των υπηκόων του),συνθέτουν ένα ακριβοδίκαιο αποτύπωμα της ψυχογραφίας του έλληνα,ώς άρχοντα και αρχόμενου.
Η επιλογή του έργου,απ’την θεατρική ομάδα ‘Φόρκυς’,ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη.Και η επιλογή αυτή,δικαιώθηκε υπό την σκηνοθεσία του Περικλή Βασιλόπουλου,ο οποίος,οργάνωσε την παράσταση,με κέφι,χωρίς να ενδιαφέρεται για την προσωπική του προβολή,παρά και μόνο για την επιτυχία του έργου.
Οί ηθοποιοί έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό,ενσαρκώνοντας  ο καθένας,πειστικά και με δύναμη,τον ρόλο του.
Ο Μάσος Δευτεραίος,ώς καλοκάγαθος βασιλιάς,εκπλήσσει με την αφέλεια του και την διαρκή ‘πείνα’ του.Η Πιστούλα Μαρούλη,η ‘βασίλισσα με τα καπέλα’,δίνει στο κοινό,το μύνημα της.Μπορεί η Βασίλισσα να μην καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω της,μα την σώζει η αγάπη.Ο Βασίλης Περίχαρος,στον ρόλο του πρίγκηπα,αλλάζει,ωριμάζει κατά την διάρκεια της ιστορίας και ‘περνάει’ αυτήν την ενηλικίωση στην ερμηνεία του.Πιστεύει στην αλήθεια και την δικαιοσύνη και έτσι γοητεύει την Μαρία-Πέπη Παπαδοπούλου-η οποία παλεύει για την δικαίωση του αθώου πατέρα της και μαγεύει με την αγνότητά της.Ο Γιώργος Κουβαράς συγκινεί ώς Πολύκαρπος, με την αφοσίωση του στον βασιλιά και την διαρκή προσφορά του στην βασιλική οικογένεια.Η Φτωχομάνα,ερμηνευμένη ξεχωριστά,από την Τόμη Δενδρινού,εκφράζεται μέσα από την μεγάλη θέληση του απλού ανθρώπου, που παραμένει και ρομαντικός.Απελπισμένος,’αηδιασμένος’,αλλά την κρίσιμη στιγμή παρών,ο Δάσκαλος,ρόλος ερμηνευμένος πειστικά από τον Αλέξανδρο Ταφλαμπά.Η Μαρία Κουγιανού,στον ρόλο του ‘παρανοϊκού’ Δικαστή,αλλά και του Παράνομου,δίνει την δική της έξοχη νότα.Ο Νίκος Δούκας,ως Ναύαρχος,κεντρίζει το ενδιαφέρον με την ερμηνεία του,αλλά και την επιβλητική και σταθερή φωνή του.Ο Τάσος Γριμποβιώτης,εκφράζει υπέροχα τον αθώο Σιδερά,που ζητά την δικαίωση,αλλά δεν αργεί να μεταμορφωθεί σε αγωνιστή για το καλό της πατρίδας του.Ο Μάκης Παξινός,στον ρόλο του Κουτσού,δεν δυσκολεύεται να ευθυμήσει το κοινό με την ατάκα:’Στρατός;.Παρών,.....Ο Γρηγόρης Βλασσόπουλος ξεδιπλώνει το ταλέντο του με τον ρόλο του Μιχάλη,όπως η  Μαρία Κοντού στον ρόλο της Φωτεινής,ο Blerim Dylia στο ρόλο του Πρωτομάστορα,η Άννα Δευτεραίου ώς Γυναίκα Β’,η Λίτσα Διαμαντάτου ώς Παράνομος Α’,η Ντένια Βιτωράτου ώς Γυναίκα Α’,η Σίτσα Δενδρινού ώς Αντριάννα,ο Μιχάλης Καρτάνος ώς Ταβερνιάρης και ο Γιάννης Μαρνέζος ώς Βοηθός Ταβερνιάρη και Μουγγός.
Οι ερμηνείες ΟΛΩΝ των ηθοποιών,ήταν εξαιρετικές και ξεχωριστές.Αξίζουν συγχαρητηρίων γιατί για κάποιους,ήταν η πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι,όπως ο Μιχάλης Καρτάνος,η Μαρία Κοντού,ο Γρηγόρης Βλασσόπουλος,ο Blerim Dylia,η Άννα Δευτεραίου και ο Νίκος Δούκας.Οι οποίοι,όχι μόνο κατάφεραν να ανταποκριθούν στους ρόλους τους,αλλά ερμήνευσαν με τέτοια συνοχή με τους υπόλοιπους,που ο θίασος δεν είχε να ζηλέψει τίποτα,από έναν θίασο επαγγελματιών ηθοποιών.
Συγχαρητήρια αξίζουν και στην ορχήστρα,η οποία σαγήνευσε με τα τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκι.
Τέτοιες προσπάθειες,πρέπει να επιβραβεύονται και να επικροτούνται, για να συνεχίσει ο τόπος αυτός να έχει πολιτιστική πνοή και να προάγει το καλλιτεχνικό πνεύμα.Ειδίκα στίς δύσκολες εποχές που διανύει η χώρα μας,υπάρχει η ανάγκη τέτοιων πολιτιστικών οάσεων.
Backstage. Ή αλλιώς ‘οι αφανείς ήρωες’.
Η Ελένη Τσιγώνια,διέθεσε πολύ χρόνο και κόπο για την οργάνωση,απ’τις πρώτες στιγμές-τις πρώτες πρόβες,έως και την τελευταία παράσταση.Ο Γιάννης Μαρνέζος κατασκεύασε τα σκηνικά,με όποια μέσα ήταν διαθέσιμα και παρ’όλες τις ‘αναποδιές’,μέχρι και μία ημέρα πριν την πρεμιέρα,κατάφερε να ανταποκριθεί.Ο Γιώργος Κουβαράς,επίσης με πολύ κόπο και ‘αναποδιές’,κατάφερε να φανεί αντάξιος των απαιτήσεων.'Ολοι οι συντελεστές της παράστασης,δούλέψαν μεθοδικά και ομαδικά γι'αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.Συγχαρητήρια!

Βασιλική Δρακούλη
Ιθάκη 12-3-2012










































5. Τραγούδι της Σημαίας - Μάνος Χατζιδάκις











6. Ο Έκτορας και η Ανδρομάχη - Μάνος Χατζιδάκις



































ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΠΑΣ - ΣΤΗΝ ΠΟΤΑΜΙΑ ΣΩΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙ






all photos by stavros "delas" dellaportas copyright 2002 - 2012 ATTENTION *** Unauthorized copying or use of any of the photographs is Prohibited © 2012 STAVROS "delas" DELLAPORTAS. all rights reserved. 

3 comments:

  1. Συγχαρητήρια στα παιδιά του θιάσου και στους συντελεστές του. Σε μια εποχή οικονομικής παρακμής, χαλάρωσης των θεσμών και πτώσης των αξιών τέτοιες προσπαθειες προβολής της τέχνης και του πολιτισμού σκορπίζουν αισιοδοξία στο ¨συννεφιασμένο¨ κοινωνικό περιβάλλον.
    Σταύρο, συγχαρητήρια και σε σένα που προβάλλεις την Ιθάκη μας μέσα από το site σου και ξυπνάς παλιές μνήμες. Συνέχισε την προσπάθειά σου αντιπαρερχόμενος τις συχνές αντιπαραθέσεις που τον τελευταίο καιρό κυριαρχούν στα τοπικά site.
    Γιάννης Καραντζής www.elemedu.upatras.gr/section=589&itemid691=741

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συγχαρητήρια στα παιδιά του θιάσου και στους συντελεστές του. Σε μια εποχή οικονομικής παρακμής, χαλάρωσης των θεσμών και πτώσης των αξιών τέτοιες προσπαθειες προβολής της τέχνης και του πολιτισμού σκορπίζουν αισιοδοξία στο ¨συννεφιασμένο¨ κοινωνικό περιβάλλον.
      Σταύρο, συγχαρητήρια και σε σένα που προβάλλεις την Ιθάκη μας μέσα από το site σου και ξυπνάς παλιές μνήμες. Συνέχισε την προσπάθειά σου αντιπαρερχόμενος τις συχνές αντιπαραθέσεις που τον τελευταίο καιρό κυριαρχούν στα τοπικά site.
      Γιάννης Καραντζής www.elemedu.upatras.gr/?section=589&itemid691=741

      Delete
  2. Hi, I hope you can help, would you please be able to tell me who Grigoris Vlassopoulos is in the pictures? I can't quite figure out Michalis. This may be a relation of my friends so would he be the elderly man in the Green Coat? Thanks for any help

    ReplyDelete

Μπροστά Αετός - Ιθάκη . . . . Μετά την έλευση του Ιανού.

All photos by  stavros "delas" dellaportas  copyright 2002 - 2020 ATTENTION *** Unauthorized copying or use of any of the photogra...